lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kunnin kunniaksi

Voitaisiin sanoa, että tämä Kunniksi ristitty tasapohjainen soutuvene on täysin palvellut.
Kunni- aluksi vain nimetön ruuhi oli isosiskoni ensimmäinen vene, silloin jo käytettynä hankittu. Tällä ruuhella sisko ja sen mies kuljettivat mökkinsä tekotarpeet saareen 70-luvun lopussa. Silloin Kunni sai kantaakseen raskaita taakkoja, kasapäin tiiliä, sementtiä, kattohuopaa ja puutavaraa, mitä nyt mökin rakentamisessa tarvitaan. Taakkansa ruuhi kantoi ansiokkaasti oli sitten myrsky tai tyven.

Sitten ruuhi sai väistyä uudenpien veneiden tieltä ja lojui käyttämättömänä siskoni rannassa vuosikymmenet. Vihdoin sisko päätti, että nyt tuo ruuhi joutaa juhannuskokkoon. Tällöin mieheni (, joka yleensä motkottaa minun romunkeräyksestäni) oli saanut ajatuksen, että ruuhi siirretään meille naapurisaareen poikien leluksi. Miesvoimin, osin kantaen tuo vuotava ruuhi sitten siirrettiin meidän saareen.

Alus kastettiin juhlallisesti esikoisen keksimälle nimelle Kunni. Mies rakensi Kunnille pienen hytin ja mastonkin. Kunnilla pojat sitten reissasivat myrskyisillä merillä, milloin soutaen ja toisinaan purjeilla. Välillä oltiin merirosvoja ja välillä taas ongittiin katajien lomassa . Kaiken huvin lisäksi harmaantunut Kunni maastoutui saaren kallioihin ja oli oikeastaan kiva koriste.

No nyt pojat ovat jo murkkuja ja Kunni on ollut toimettomana vuosia. Jälleen Kunnin kohtaloa punnittiin, josko nyt se joutaisi juhannuskokkoon, mutta ei, vielä sille keksittiin tehtävä.




Kunnista tehtiin yrttimaa. Yksi penkinväli täytettiin mullalla ja siihen istutettiin monenlaisia yrttejä. Näin Kunni sai taas kunniakkaan tehtävän, jota se ilmeisesti suorittaa vielä vuosia ja saaressa kokkailuun riittää tuoreita yrttejä..

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Miniatyyripuutarha sinkkisoikossa

Keväällä tuskailin surkastuneen viherpeukaloni puolesta, mutta nyt kesän myötä tuntuu tuo surkastumatauti pikkuisen helpottaneen. Tilasin netistä Janit Calvon kirjan "Gardenin in miniatture" ja se oli menoa saman tien. Netistä löytyi lisää kuvia hienoista puutarhoista minikoossa. Mökillä sitten kokeilin pikkupuutarhan tekoa kahteen sinkkisoikkoon. Kasvivalikoima on saaren luonnosta kerätty ja rekvisiittana nukkekodin ja poikien vanhojen play-mobil hahamojen varusteita.




Vähän noihin puutarhoihin pitää vielä lisätä kasveja. Pienet kivikkokasvit ovat varmastikin sopivia. Männyn taimia pitää leikellä, jotteivat kasva liian suuriksi, kunhan ensin juurtuvat kunnolla. Ja muutama tuoli pitää löytää tuon suuremman soikon rottinkipöydän kaveriksi. Näistä saa hyvän pohjan kehitellä uusia ideoita.